Blogs

Pbilogo

Introduktion til Power BI og DAX

Power BI og DAX er to vigtige værktøjer inden for dataanalyse og visualisering. Power BI er en business intelligence-software udviklet af Microsoft, som giver brugerne mulighed for at analysere og visualisere data fra forskellige kilder. DAX (Data Analysis Expressions) er et sprog, der bruges til at oprette beregninger i Power BI og andre Microsoft-produkter som Excel og SQL Server.

I denne blogpost vil vi give en grundlæggende introduktion til Power BI og DAX, og hvordan de kan bruges til at analysere og visualisere data.

Power BI

Power BI består af tre grundlæggende komponenter: Power BI Desktop, Power BI Service og Power BI Mobile. Power BI Desktop er et desktop-program, der bruges til at oprette rapporter og dashboards. Power BI Service er en cloud-baseret tjeneste, hvor rapporter og dashboards kan deles og administreres. Power BI Mobile er en mobil-app, der giver brugerne adgang til rapporter og dashboards på farten.

Power BI understøtter forskellige datakilder, herunder Excel, SQL Server, SharePoint, Dynamics 365, Salesforce og mange andre. Brugere kan importere data fra disse kilder og oprette forbindelse til dem i Power BI Desktop.

Power BI Desktop indeholder også en række forskellige visualiseringer, som kan bruges til at præsentere data på en visuelt tiltalende måde. Disse inkluderer søjlediagrammer, linjediagrammer, kager, kort og mange andre. Brugere kan også oprette deres egne tilpassede visualiseringer ved hjælp af JavaScript-biblioteker som D3.js.

DAX

DAX er et sprog, der bruges til at oprette beregninger i Power BI og andre Microsoft-produkter. DAX har mange forskellige funktioner, der kan bruges til at oprette komplekse beregninger og analyser. Nogle af de grundlæggende funktioner inkluderer SUM, COUNT, AVERAGE, MIN og MAX.

DAX understøtter også mere avancerede funktioner, som kan bruges til at oprette hierarkier, filtrere data og beregne periodiske forskelle. Disse inkluderer funktioner som CALCULATE, FILTER, DATEADD og many-to-many relationships.

DAX-beregninger kan oprettes i Power BI Desktop ved hjælp af en formelbar, der ligner en Excel-formelbar. Formler kan bruge kolonnenavne, funktioner og operatorer til at oprette beregninger baseret på data i rapporten.

Konklusion

Power BI og DAX er vigtige værktøjer inden for dataanalyse og visualisering. Power BI giver brugerne mulighed for at oprette rapporter og dashboards, mens DAX giver dem mulighed for at oprette beregninger og analyser baseret på disse data. I denne blogpost har vi givet en grundlæggende introduktion til disse værktøjer, men der er mange flere funktioner og muligheder, som kan udforskes.